Συμμετόχή του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ στο ICT πρόγραμμα BigDataOcean (2017–2019)
Η ομάδα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα Big Data Ocean το οποίο είχε ως σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την υποστήριξη των αναγκών τόσο της θαλάσσιας βιομηχανίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας. Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων μεγάλου όγκου από διαφορετικές πηγές, τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες. Τέσσερεις στοχευμένες πιλοτικές εφαρμογές αναπτύχθηκαν, ανάμεσα τους και η πιλοτική υπηρεσία προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (Mare Protection Pilot) η οποία βασίστηκε στο μοντέλο διασποράς πετρελαιοκηλίδας του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ και την χρήση των προγνωστικών δεδομένων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus (CMEMS).
Τελική έκδοση της πιλοτικής υπηρεσίας προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (Mare Protection Pilot), Μάιος 2019
Πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας BigDataOcean https://platform.bigdataocean.eu/
Η υπηρεσία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Mare Protection Service) έχει σαν βασική του συνιστώσα την πρόβλεψη της διασποράς πετρελαιοκηλίδων χρησιμοποιώντας το μοντέλο προσομοίωσης POSEIDON OSM (Oil Spill Model). Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης έχει πρόσβαση σε τρία σενάρια (πρόβλεψη της διασποράς και εξέλιξης μιας πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα, μικρής κλίμακας πειράματα εκτίμησης κινδύνου, προσομοιώσεις υποθαλάσσιων ατυχημάτων) που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του μοντέλου πρόγνωσης αλλά και την πληθώρα δεδομένων σχετικών με τη θάλασσα τα οποία είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα BigDataOcean. Τα σενάρια αυτά σχεδιάστηκαν κυρίως βασιζόμενα στις ανάγκες των χρηστών στους οποίους απευθύνεται, ενώ η τελική διαμόρφωση της υπηρεσίας έλαβε υπόψη όλα τα σχόλια και τις υποδείξεις που έγιναν κατά την περίοδο αξιολόγησης. Η λειτουργία και διάθεση της υπηρεσίας κοινοποιήθηκε σε ωκεανογραφικά κέντρα, καθώς και σε εταιρείες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και κρατικές αρχές σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα σεμινάριο μέσω διαδικτύου θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου, για να παρουσιαστεί η πλατφόρμα και η υπηρεσία σε εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου καθώς και σε εταιρείες απορρύπανσης.
* * *
Η πλατφόρμα BigDataOcean παρουσιάστηκε στο MONGOOS workshop, Δεκέμβριος 2018
Η πλατφόρμα BigDataOcean και η υπηρεσία προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος που ανέπτυξε το ΕΛΚΕΘΕ, παρουσιάστηκαν στο MONGOOS workshop, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε εφαρμογές για το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο διεξάχθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018. Παρουσιάστηκαν λεπτομερώς η συνδυαστική χρήση των δεδομένων από διαφορετικές πηγές, τα οποία είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα, αλλά και η πιλοτική εφαρμογή μέσω της οποίας πραγματοποιούνται ποικίλα σενάρια προσομοιώσεων με το μοντέλο πρόβλεψης διασποράς πετρελαιοκηλίδων του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Μετά την παρουσίαση έγιναν σχόλια και υποδείξεις από το εξειδικευμένο κοινό τα οποία σημειώθηκαν και μεταβιβάστηκαν στους προγραμματιστές του λογισμικού της πλατφόρμας.
* * *
Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος BigDataOcean, Μάιος 2018
Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος BigDataOcean διεξήχθη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018. Ο συντονιστής του προγράμματος αλλά και οι εταίροι παρουσίασαν σε λεπτομέρεια την πρόοδο που έχει γίνει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας και των τεσσάρων πιλοτικών εφαρμογών. Το ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε εκτενώς την ανάπτυξη της πιλοτικής εφαρμογής που αναπτύσσει για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την επιχειρησιακή σκοπιμότητά της στο περιβάλλον της πλατφόρμας, καθώς και τα διαφορετικά σενάρια που θα είναι διαθέσιμα στο χρήστη αλλά και τους κύριους δείκτες αποδόσεων (KPIs) που θα χρησιμοποιηθούν για την τελική αξιολόγηση της υπηρεσίας. Οι αξιολογητές της ΕΕ αποδέχτηκαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας εφαρμογής στα πλαίσια της πλατφόρμας, ενώ έκαναν σημαντικές υποδείξεις σχετικά με τον σχεδιασμό των σεναρίων ώστε να επικεντρώνουν πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των βασικών χρηστών, αλλά και αλλαγές σε KPIs κριτήρια περισσότερο προσανατολισμένα στην αγορά.
* * *
Συμμετοχή του BigDataOcean Ευρωπαϊκό Big Data value Forum, Νοέμβριος 2017
Το BigDataOcean συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Big Data value Forum (EBDVF) το οποίο διεξήχθη στις Βερσαλλίες της Γαλλίας από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου 2017. Το πρόγραμμα είχε περίπτερο στο χώρο της εκδήλωσης αλλά και τρεις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τέσσερεις διαφορετικούς εταίρους του προγράμματος (ΕΜΠ, MarineTraffic, ΕΛΚΕΘΕ, ISMB), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας με πολυάριθμους ενδιαφερόμενους χρήστες που σταμάτησαν στο περίπτερο κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της εκδήλωσης.
* * *
Συνάντηση έναρξης του προγράμματος BigDataOcean, Ιανουάριος 2017
Στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017 διεξήχθη στο ΕΜΠ η συνάντηση έναρξης του προγράμματος BigDataOcean ενός προγράμματος ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών) του Ορίζοντα 2020. Η ομάδα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ συμμετέχει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ΤΠΕ στο οποίο θα προσφέρει την ειδίκευση που διαθέτει σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων δεδομένων και εφαρμογών, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει τεχνογνωσία στη διαχείριση μεγάλων αρχείων δεδομένων. Δεδομένου ότι η παρακολούθηση των ωκεανών στο άμεσο μέλλον θα σηματοδοτήσει την ταχεία και ευρεία διάδοση πληροφοριών (δεδομένων, μεθόδων και προϊόντων), η διαθεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο μεγάλων και πολλαπλών μεταβλητών αρχείων δεδομένων, με αυξανόμενη χρονική και χωρική ανάλυση, απαιτεί μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στην διαχείριση δεδομένων, από την αποθήκευση και την ανοικτή πρόσβαση, ως την ολοκλήρωση και την τυποποίηση. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο τομέας των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) θα αποτελέσει ολοένα και πιο κρίσιμη και σημαντική συνιστώσα της υποδομής διαχείρισης θαλάσσιων δεδομένων. Σύμφωνα με την περιγραφή των εργασιών του έργου, το ΕΛΚΕΘΕ θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει μια πιλοτική εφαρμογή με την ονομασία "Mare Protection", η οποία θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο πρόγνωσης της διασπορά πετρελαιοκηλίδων του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ υπό συγκεκριμένες διαμορφώσεις, χρησιμοποιώντας δεδομένα από διαφορετικές πηγές που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας BigDataOcean. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει επίσης την ευθύνη να συντονίσει τις πιλοτικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου και να αξιολογήσει τη συνολική απόδοση των υπηρεσιών του BDO.